MIC Distribution

Tålig teknik

Bedragare skapar falska wifi

Det är oerhört vanligt att koppla upp sig till wifi när man är på hotell, en tågstation eller en mässa. Problemet med detta är att det kan handla om ett nätverk som liknar det säkra nätverket men som faktiskt är uppsatt av en bedragare.

4130658-wifi-7

I ett tidigare inlägg har vi skrivit om att man tipsat om att ta bort lagrade bilder från iCloud eftersom det finns en risk att de blir läckta.

”I Metro tipsas det att det kan vara en bra idé att ta bort eventuella lagrade bilder på iCloud, samt att ifall du vill ha kvar iCloud på din Apple-mobil bör du göra själva appen säkrare med tvåstegsverifiering.” Läs mer.

Men det är inte bara på det här sättet man kan skydda sin mobil från att bli hackad. I Göteborgs-Posten kan man läsa att den som ansluter till ett allmänt wifi kan riskera att få sin mobil hackad och att man bör undvika att ansluta sig på så sätt om man inte vill få främmande gäster i mobiltelefonen. Framförallt handlar det om att många ansluter sig till wifi utan att veta om det. De flesta har nämligen sina mobiler inställda på att automatiskt ansluta till wifi eftersom de vill slippa slå på funktionen varje gång de kommer hem eller till jobbet. Problemet är bara att man kan kopplas till ett nätverk som en bedragare satt upp när man till exempel är ute.

Skapar falska nätverk

Bedragarna sätter upp falska nätverk genom att kopiera det säkra nätverket och döpa det till ett näst intill identiskt namn. Sedan kan de se allt du gör på mobilen. Bland annat kan de se dina banklösenord eller hur du kommunicerar med andra.