MIC Distribution

Tålig teknik

Kraftigare datorer

När man talar om kraftiga datorer menar man för det mesta superdatorer, som de som används av universitet och av den amerikanska militären. Faktum är att dessa datorer kan byggas genom att man parallellkopplar tv-spelskonsoler och installerar Linux på dem.

Men en kraftig dator kan också vara något helt annat. Det kan t.ex. vara en surfplatta som är utvecklad för att användas i riktigt tuffa miljöer, som på ett slagfält. Tillverkaren Twinhead har flera sådana i sitt sortiment. En av dessa är modellen CA10 som är extra motståndskraftig mot vatten och damm, och ska klara ett fall på 1,2 meter. Plattan är utrustad med GPS och 3G-uppkoppling, och har en 10,1-tums skärm som kan läsas av även i solljus. Plattan levereras med Windows 7 installerat.

Användningsområdena för en platta av denna typ är stora. Den kan användas av forskare som arbetar med datainsamling i dammiga, varm eller fuktiga miljöer, av militärer i fält och av läkare som gör medicinska analyser eller väntar på provsvar.

En laptop som tål det mesta

Men alla arbetsuppgifter kan inte skötas via en platta. Ofta behöver man ett tangentbord, mer minne, större skärm och kraftigare processorer. För militära operationer, fältsjukhus och olika räddningsuppdrag fungerar det knappas med en Macbook Air. Då krävs något som klarar betydligt tuffare tag, som en Twinhead SA14 eller en Getac V110.

Detta är förstärkta PC-laptops som tål stötar, damm och fukt. Båda har pekskärm, och V110 har en vridbar skärm, som kan vridas så att den hamnar ytterst när datorn fälls ihop. Då kan datorn användas precis som en surfplatta. V110 har dessutom plats för två batterier, vilket gör att man kan byta det ena batteriet medan det andra driver datorn. Därmed blir det möjligt att köra datorn hur länge som helst, så länge man har tillgång till laddade batterier. Detta kan vara livsavgörande i arbetet efter exempelvis en naturkatastrof.