MIC Distribution

Tålig teknik

Nya användningsområden för mobiltelefonen

Idag har många svenskar en mobiltelefon som kan användas till så mycket mer än bara till att prata i och skicka sms med. De svenska bussarna och pendeltågen är idag fulla av resenärer som använder sina telefoner för att spela spel, kommunicera via sociala medier eller läsa nyheter. Men faktum är att en mobiltelefon idag kan användas till så mycket mer.

I Stockholms kommun håller man på att införa ett system där hemtjänstpersonalen loggar sina besök hos brukarna via sina mobiltelefoner. Systemet fungerar som en digital stämpelklocka, och ligger till grund för den ersättning som kommunen betalar ut till hemtjänsten. Dessutom kan personalen anteckna vad de gör hos brukaren elektroniskt, vilket gör det lättare för de anhöriga att kontrollera att rätt arbete blir utfört.

Mobilen i Afrika

Men om man verkligen vill se vad som kan göras med hjälp av mobilen får man lämna Sverige och Europa. Allt fler vänder sina blickar mot Afrika, där mobiltelefoner används på nya och kreativa sätt. Här slog aldrig den fasta telefonin igenom, och speciellt många datorer finns inte heller. Det är först med mobiltelefonernas intåg som många afrikanska länder har blivit informationssamhällen. Redan idag är mobiltelefonerna den viktigaste mediekanalen, och i Sahara sprids ny musik av artister från regionen genom att kopieras över från en telefon till en annan.

Telefonen har dessutom blivit en elektronisk plånbok, som gör det möjligt att göra transaktioner utan att besöka ett bankkontor, som kan ligga flera mil bort. Lösningen är systemet m-pesa, som utveckaldes i Kenya. Sydsvenskan beskriver hur det fungerar:

 

Ett konto kopplas till telefonen. Du sätter in pengar och kan sedan sköta hela din vardagsekonomi med mobilen: betala räkningar, köpa en ko eller ta en öl på bykrogen, få lönen eller pensionen insatt och skicka pengar till mamma och pappa hemma i byn, förutsatt att de också är anslutna.